Πληροφορίες Facebook

 Χρήστες Facebook | Μήπως είσαι ένας απ' αυτούς;

Το Facebook  είναι ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο απολαμβάνουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και προφέρεται  δωρεάν σε όλους. Λέγοντας αυτό , αξίζει  να σημειωθεί ότι εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται σήμερα στο facebook χωρίς να έχουν ποτέ εγγραφή σ΄αυτό ή  να το γνωρίζουν . Εικόνες που χρήστες μοιράστηκαν με φίλους τους , και επισυμάνσεις προσώπων σ'αυτές ( facebook tagging) περιλαμβάουν ανθρώπους που ποτέ δεν άνοιξαν λογαριασμό στο facebook και δεν γνωρίζουν καν ότι η φωτογραφία τους δημοσιεύτηκε  στο διαδίκτυο . Αυτό  φυσικά, θέτει ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων που πρέπει κανείς να αναγνωρίζει και να λάμβάνει υπόψη .

Βασικές Πληροφορίες Facebook | Θέματα Απορρήτου

Να μοιράζεται κανείς εικόνες και videoι στο Facebook είναι εξαιρετικά εύκολο.  Αυτό που συχνά παραβλέπεται όμως είναι οι πιθανές επιπτώσεις για εκείνους τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που εμείς μοιραστήκαμε  χωρίς την άδειά τους . Οι άνθρωποι στην εικόνα που δημοσίεύεται  ( ακόμη και οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται στο παρασκήνιο ) μπορεί ( για πολλούς και διάφορους λόγους) να μην θέλουν να εμφανίζονται εκεί . Γνωρίζεται μήπως πως οι φωταγραφίες που δημοσιεύεται στο facebook και τραβήχτηκαν από το κινητό σας ή την σύγχρονη φωτογραφική μηχανή σας περιλαμβάνουν  πληροφορίε που ονομάζονται geotags ( δηλαδή συντεγαγμένες της τοποθεσίας  όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία ) ; Παρόλο που το facebook-  αφαιρεί αυτό το είδος των δεδομένων από τις φωτογραφίες το ερώτημα παραμένει πώς χρησιμοποιούνται και πού αποθηκεύοντια οι πληροφορίες αυτές.

Βασικές Πληροφορίες Facebook | Όροι Χρήσης

Μπορεί ακόμα να  αισθάνεστε  ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να μοιράζεται κανείς οικογενειακές φωτογραφίες και φωτογραφίες των φίλων σας στο facebook .... Μπορεί ακόμη να μοιράζεστε την επαγγελματική εργασία σας ( καλλιτεχνικές φωτογραφίες κλπ ) μέσω facebook σαν ένα εργαλείο διφήμισης. Ξέρετε όμως ότι σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδεχτήκατε με την εγγραφή σας στο facebook συμφωνήσατε ότι κάθε υλικό ( φωτογραφίες , βίντεο , εικόνα ), που  ανεβάζετε στο facebook-  μπορούν  να επαναχρησιμοποιηθούν από το Facebook . Στους όρους χρήσης διαβάζουμε ... "μας χορηγήτε μη αποκλειστική , μεταβιβάσιμη , ατελώς , παγκόσμια άδεια να χρησιμοποιούμε κάθε Πνευματικής Ιδιοκτησίας περιεχόμενο που δημοσιεύετε στο Facebook » .

Βασικές Πληροφορίες Facebook | Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας !

Όταν δημοσιεύετε κάτι στο facebook-  καλό είναι να υπενθυμίζετε στον ευατό σας ότι την δημοσίευση σας μπορεί να την δει ένας εντελώς  ξένος καθώς φίλοι την μοιράζονται ή προχωρούν με επισυμάνσεις ( tagging) . Γνωρίζοντας το αυτό σας κάνει να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας . Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε οι φίλοι σας να ξέρουν ότι κάνετε διακοπές στο εξωτερικό και ότι πραγματικά το απολαμβάνετε , αλλά ένας φίλος του φίλου του φίλου μπορεί να το δει ως μια ευκαιρία για επισκεφτεί  το σπίτι σας για να κλέψει το υπέροχο στερεοφωνικό σύστημα στο οποίο αναφέρθείκατε σε προηγούμενες σας δημοσιεύσεις στο facebook- .

Βασικές Πληροφορίες Facebook | Στοχευμένες Διαφημίσεις

Το Facebook λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με εσάς με βάση τις λέξεις-κλειδιά που εμπεριέχονται στις δημοσιεύσεις σας , τα LIKES και SHARES και άλλες ενέργειες σας. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι παίρνει επίσης πληροφορίες σχετικά με εσάς από το προφίλ σας . Χρησιμοποιεί όλες αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει στοχευμένες ( με βάση τα ενδιαφέροντα και το προφίλ σας ) διαφημίσεις στο Timeline σας ή την περιοχή διαφημίσεων της ιστοσελίδας  facebook- .

Χρησιμοποιήστε με προσοχή

Με αυτά που αναφέραμε για το face book δεν θα ήθελα να σας απονθαρύνω να το χρησιμοποιείτε για να επικοινωνείτε με  τους φίλους και την οικογένεια σας ή να μην χρησιμοποιήσετε αυτό το θαυμάσιο ιογενές marketing ( viral marketing) εργαλείο για την επιχείρησή σας ; Οχι αυτός δεν είανι ο σκοπός μου, αλλά για χάρη της ιδιωτικής σας ζωής και της προσωπικής ζωής αυτών που αγάπάτε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το facebook-  με σύνεση .

Βασικές Πληροφορίες Facebook | Ρυθμίσεις απορρήτου

Aν αυτά που συζητήσαμε σας προβλημάτισαν και θέλετε να έχετε περισσότερο έλεγχο πάνω στα προσωπικά σας δεδομένα μέσω face book τότε χρησιμοποιήστε τις ρύθμισεις απορρήτου ( το εικονίδιο κλειδωνιάς στην επάνω δεξιά γωνία της κάθε σελίδας το facebook- ). Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο " Δείτε περισσότερα Ρυθμίσεις" για να ορίσετε ποιος μπορεί να δει τις δημοσιεύσεις σας , ή οποίος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας , ή πως  να σταματήσετε κάποιον από το να σας ενοχλεί και άλλες ρυθμίσεις απορρήτου στο facebook.